S.V. UNITED-DAVO IN DE MEDIA

Olympia en United gaan niet kapot

hd irmatje


United-feest voor een boarding voetbalveld

H.D.

HAARLEM – Onder een vrolijk zonnetje genoten bezoekers van het ‘Sport & Sound Event’ bij sportvereniging United Davo zaterdag van een drankje en muziek. Doel was geld in te zamelen voor een ’boarding voetbalveld’, zodat jeugdspelers zich ten volle kunnen ontwikkelen. Het hoofdveld van de club wordt eveneens gerenoveerd en krijgt nieuwe drainage en geautomatiseerde besproeiing.

 Zaterdag overdag werden er al vriendschappelijke wedstrijdjes gespeeld tussen United Davo, DSK en EDO. Aanvankelijk waren de weersomstandigheden niet best: een zeurderige motregen daalde neer over het kunstgrasveld, waar de voetballers hun beste beentje voorzetten.

In de middag breekt langzaam de zon door. ,,Tsja, je kunt alles bestellen behalve het weer’’, merkt bestuurslid Frieda Honing op. Ze is blij dat veel sportliefhebbers inmiddels binnenwandelen. De BBR band (Belly’s Blues Rockband) speelt een vurige versie van John Hiatt’s ‘Riding with the King’, ter nagedachtenis aan de ‘king of the blues’ B.B. King. Het podium bevindt zich op het hoofdveld, maar het publiek houdt zich op bij de kantine. Daar staat ook Jan Hol, die samen met Patrick Hillebrink en Frieda Honing het organisatiecomité van het feest vormt. Hol is al vele jaren met veel plezier trainer en elftalleider. ,,Daar zit nog een grappige anekdote aan vast. Ik was op een feestje bij duikteam Calamares in zwembad De Planeet, toen ik daar iemand tegenkwam van United Davo. Hij zocht nog een A-junioren voetbalelftal. Ik was daarvòòr coach geweest van een jeugdteam van Onze Gezellen. De vraag was of ik binnen een uurtje tijd een team kon optrommelen. Dat lukte: in no-time waren er achttien jongens present die graag wilden voetballen. Zo kwam United Davo aan een goed A-juniorenteam.’’

Acht goals

Het bier vloeit en de stemming zit er goed in. Ton Hulsebosch slaat het feestje glimlachend gade. Hij is directeur van D.A.V.O. Tuinartikelen, hoofdsponsor van de sportvereniging. Ook verzorger Otto de Haan heeft het goed naar zijn zin. Op de vraag hoe het met de reputatie van United Davo is gesteld volgt een duidelijk antwoord: ,,Wie zich hier niet gedraagt kan zijn tas inpakken en wegwezen.’’

EDO-topscorer Aima (31) is tevreden. ,,Ik heb vandaag acht goals gemaakt in drie wedstrijden’’, zegt hij. ,,Ja, dat heeft ’Bomba’ goed gedaan’’, bevestigt teamgenoot Vincent (32), die zelf bekend staat als ’de stofzuiger’ op het middenveld.

Nu is het nog wat rustig op het veld, maar straks als Dennis van der Geest plaatjes gaat draaien zal het zeker volstromen, weten de aanwezigen. Binnenkort gaat de mat ’eruit’ om plaats te maken voor een fonkelnieuwe.

Door Paul Lips – 17-5-2015 (Haarlems Dagblad)


Wethouder Merijn Snoek hijst vlag bij United Davo

merijn snoek

Afgelopen zaterdag zijn bij sportvereniging United DAVO in Molenwijk vier verbouwde kleedkamers officieel in gebruik genomen.

SRO heeft bij de voetbal-, softbal- en cricketclub het tegelwerk, vloer, sanitair en het leidingwerk vernieuwd bij de interne renovatie. De werkzaamheden duurden in totaal twee maanden.

Bij de feestelijkheden hees CDA-wethouder Merijn Snoek, van onder andere Sport, de vlag van SRO en clubvoorzitter Ferry Kool die van United DAVO zelf. Daarna gingen blauwe en witte ballonnen, de clubkleuren, de lucht in en knalden de champagnekurken.

Door Haarlem 105 – 06-10-2014

Nieuwe kleedkamers na jarenlange strijd

HAARLEM – Als Frieda Honing een hand geeft, gaat dat niet ongemerkt voorbij. Krachtig genoeg om een tube tandpasta in een keer leeg te knijpen. Zelfs met de dop er nog op.

Kleedkamers

Het zegt iets over het vasthoudende karakter van de struise dame die voor United DAVO de financiën regelt. Die volharding was er mede de oorzaak van dat afgelopen zaterdag van alles de lucht in ging op de voetbalvelden van de Haarlemse voetbal-, softbal- en cricketclub. Pupillen lieten ballonnen wegvliegen, het bestuur liet kurken omhoog suizen en vele omstanders hielden de handen omhoog om dit alles op filmpjes en foto’s vast te leggen. En dit allemaal om te vieren dat de nieuwe kleedkamers officieel geopend werden.

Wethouder sport Merijn Snoek deed een verbale aftrap en prees Honing ook nog maar eens.

Vooraf legt hij kort uit waar ze zo haar best voor heeft gedaan. ,,Jaren terug werd toegezegd dat de kleedkamers bezit zouden worden van United DAVO. Dat was toen het plan. Ze zijn hier toen meteen aan de slag gegaan en hebben zelf twee kleedkamers verbouwd. Maar daarna bleef alles toch in het bezit van de gemeente. Frieda heeft daarna lang haar best moeten doen om financiële compensatie te krijgen. Dat is nu geregeld. Daarbij hebben wij, samen met SRO meteen de resterende twee kleedkamers verbouwd.’’

Die ruiken nu nog zoals kleedkamers niet horen te ruiken: Fris en fruitig.

Maar daar wordt aan gewerkt, belooft Daniël van zaterdag 1. ,,Dat komt helemaal goed. Binnenkort ruikt het naar bloed, zweet en tranen.’’

En Frieda is even klaar, puft ze. Eigenlijk staat ze liever niet op de voorgrond. En eigenlijk drinkt ze ook geen bubbels trouwens. Maar ja, dit moest toch even gevierd worden. ,,Voorlopig zijn we er wel. Het is goed en duurzaam gebouwd. We zijn er heel erg blij mee.’’ Ze vertelt ook nog even over de strijd die ze jarenlang leverde. Het gevoel dat ze had dat ze uiteindelijk hadden geklust in iemands anders huis, in de veronderstelling dat het hun eigen huis was. En van aanpakken weten ze wel bij United DAVO. Een club van het volk, waar teams vooral bestaan uit arbeiders en vaklui. Die hadden dus keihard gewerkt aan ’hun’ kleedkamers. Tot dat verhaal dus opeens niet doorging. ,,Gelukkig is dat nu allemaal opgelost. Bepaalde mensen, onder wie de wethouder, hebben hun hakken in het zand gezet voor ons. En samen met SRO zijn ook de resterende twee kleedkamers nu geheel vernieuwd. Ik ben blij dat het er op zit.’’

Een pupil in een veel te grote voetbalbroek komt naar Frieda. Er zou toch chips en prik zijn? Ook dat regelt Frida meteen. Even later staan de manden met lekkers klaar.

Door Frenk Klein Arfman – 05-10-2014 (Haarlems Dagblad)


Vuist tegen agressie op en rond voetbalvelden in Kennemerland

HAARLEM – Minstens achttien voetbalclubs in Kennemerland spreken voor de komende drie seizoenen gedragsregels af voor spelers, trainers, ouders en bestuurders. Sportiviteit, veiligheid en respect zijn de uitgangspunten.

CX071_7866_9

Op 21 augustus ondertekenen de voorzitters van in ieder geval de achttien verenigingen een convenant ’Voetbal met respect in Haarlem en omgeving’ in de kantine van United-Davo. Ook de Haarlemse Scheidsrechter Vereniging ondertekent het. Zo’n tien andere clubs hebben de intentie getoond om ook mee te doen. Dit houdt in dat duizenden voetballers op alle niveaus zich aan de regels dienen te houden.

De verenigingen gaan met elkaar samenwerken en komen meerdere keren per seizoen bij elkaar. ,,Met dit samenwerkingsverband vormen we een machtsfactor, als dat nodig is ook in discussie met de KNVB’’, zegt een van de initiatiefnemers, Ben Steeman van Sv. Alliance ’22.

Plezier

Om met plezier te kunnen voetballen en ongewenst gedrag tegen te gaan zijn 47 regels opgesteld die ook in andere regio’s gelden. Steeman: ,,Sancties zijn er niet, maar als clubs gaan we elkaar aanspreken als er notoire raddraaiers zijn. Het gaat ons niet om wat er allemaal mis kan gaan, maar om meer en beter te samenwerken. Elkaar helpen.’’

De voorzitters spreken af elkaar ook te helpen met interne clubproblemen en ze gaan ook gezamenlijk optreden. Bij incidenten informeren de clubs elkaar meteen. Te denken valt aan zaken als inkoop, maar ook als gesprekspartner met gemeentes, accommodatiebeheerder SRO en KNVB. Steeman: ,,We zijn al een aardig recalcitrante, positief kritische groep aan het worden.’’

Incidenten

De 47 gedragsregels die voetbalclubs in Kennemerland met elkaar afspreken, zijn niet alleen bedoeld om (gewelds)incidenten te voorkomen. Het is een pakket aan afspraken die moeten zorgen voor respect, fatsoen, sportiviteit en behulpzaamheid in Kennemerland. Respecteer de scheidsrechter in woord en gebaar, scheld niet op (mede)spelers en discrimineer geen andere spelers of publiek, spreek Nederlands, toon respect. Het aanspreken van anderen op hun gedrag wordt op prijs gesteld. De voetballers, trainers en ouders moeten zich realiseren dat ze een voorbeeldfunctie hebben. De namen van de volgende clubs staan nu onder het convenant: Koninklijke HFC, Alliance ’22, HFC EDO, Onze Gezellen, United-Davo, HBC, VEW, Olympia Haarlem, Hillegom, Zandvoort, Terrasvogels, DSS, SV Vogelenzang, Haarlem-Kennemerland, Bloemendaal, VVH/Velserbroek en Schoten.

Op initiatief van de voetbalbond kwamen begin 2014 zes clubs bijeen om het convenant voor te bereiden: Sv. Alliance ’22, Koninklijke HFC, Haarlem Kennemerland, Olympia, Onze Gezellen en United-Davo. Alliance ’22-voorzitter Ben Steeman: ,,De eerste opzet was de regels voor respect af te spreken. Al snel kwamen toen andere onderwerpen ter sprake, zaken waar alle clubs tegenaan lopen. Bij de tweede bijeenkomst zaten er al twintig clubs aan tafel.’’ Bij de derde bijeenkomst is afgesproken gezamenlijk scheidsrechters te gaan opleiden.

Blauwe kaart

Steeman gebruikt drie voorbeelden om aan te geven wat de meerwaarde is van het samenwerkingsverband dat door de grootte van de groep een machtsfactor van betekenis aan het worden is. ,,De KNVB wilde een blauwe kaart invoeren voor sportief gedrag in het veld, volgens mij ernstig gesponsord door Volkswagen. Daar heeft Sv. Alliance ’22, en nog een of twee clubs, niet aan meegedaan want dat levert weer een hoop ongeplande administratie op. We zijn amateurclubs met louter vrijwilligers die hun werk doen in hun vrije tijd. Dat beseft de KNVB niet altijd even goed. Als een enkele club het doet, maakt zo’n houding misschien weinig indruk. Wel als twintig of dertig clubs besluiten dat gezamenlijk doen.’’

De KNVB maakt een aantal jaren gebruik van spelerspassen, op zich een goed idee volgens Steeman. Maar de administratie is een crime omdat pasfoto’s niet digitaal mogen worden aangeleverd en elke pas een eigen start- en einddatum heeft. Dat levert veel post en geregel op wanneer een club honderden leden heeft. ,,Gezamenlijk kunnen we een goede sparringpartner worden van de bond en de KNVB overtuigen van onhandige situaties. Op een positieve manier kunnen we ons verhaal zo kwijt bij de KNVB, maar ook bij andere partners waar we gezamenlijk mee te maken hebben.’’

Gezamenlijk

Daarnaast noemt hij het voorbeeld van de speciale doeltjes die moesten worden aangeschaft door clubs die teams in de E-top hebben spelen. Dat zijn wedstrijden van negen tegen negen en daarbij worden grote doeltjes gebruikt. Dit jaar zei de KNVB dat de afmetingen toch anders moesten worden. Steeman: ,,Een nieuwe doelenset kost zo’n 2500 euro. Iedere club die meedeed wordt zo op forse, extra kosten gejaagd en vond dat belachelijk. Toen hebben we met een aantal clubs geprobeerd ze gezamenlijk in te kopen. Doordat we gelijktijdig en met elkaar afgestemd onze leveranciers gingen bellen, zakte de prijs naar rond de duizend euro per set. Gezamenlijk kunnen we dus ook naar leveranciers druk uitoefenen. Later heeft de bond het invoeren van de nieuwe doeltjes uitgesteld.’’

Veel clubs hebben een toezegging gedaan mee te doen in het samenwerkingsverband, maar zij hebben zich nog niet concreet aangemeld om op 21 augustus mede te ondertekenen. Een enkele club heeft nog helemaal niet gereageerd.

Door Dimitri Walbeek – 07-08-2014 (Haarlems Dagblad)